Tüzük
ANADOLU ARAMA KURTARMA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Madde 1: Derneğin Adı, Merkezi ve Şubesi
Derneğin Adı: “ANADOLU ARAMA KURTARMA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ” dir.
Kısa adı : ”ANASAR” dır.
Derneğin Merkezi: “BURSA’ dır. Şubesi açılmayacaktır.
Madde 2: Derneğin Amacı
Dernek; yerleşim alanlarını kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınacağı bir gelecek için insanlar arasında din, dil, cins ve sosyal statü ayrımı gözetmeksizin yaşamı tehdit eden bütün felaket zamanlarında (savaş, doğal veya çevresel afet vb.) arama kurtarma ve insani yardım operasyonları ile her türlü ihtiyacı gidermek, felaket zamanları öncesinde ve sonrasında hazırlıklı olma ve kapasite geliştirme çalışmaları yürütmek ve bununla ilgili araştırmalar yapmak için kamu yararına çalışmak amacıyla kurulmuştur.
Madde 3: Derneğin Çalışma Biçimi
Yönetim Kurulu kararı olmadıkça hiçbir kademedeki dernek yetkili veya görevlisi dernek adına ve Dernekler Kanunu’na uygun olarak broşür, beyanname, bildiri..vb. şeyleri yayınlayamaz ve dağıtamaz.
Yönetim Kurulu kararı olmadıkça hiçbir kademedeki yetkili veya görevli dernek adına TRT veya diğer TV kanalları, basın, internet ve haber ajanslarına demeç veya beyanda bulunamaz. Yönetim Kurulu kararı olmadan yapılan bu gibi beyanat, yayın ve demeçlerden doğan sorumluluk derneği bağlamaz.
Dernek, hiçbir suretle politika ile uğraşmaz, herhangi bir din veya mezhebin propagandasını yapmaz.
Madde 4: Dernek Çalışma ve Faaliyet Alanları
Dernek, arama kurtarma, yardımlaşma, dayanışma ve sağlıklı yaşam, kentsel ve kırsal yerleşim alanlarının afetlere karşı dayanıklılığın arttırılması alanlarında araştırmalar yapmak ve çalışmalar yürütmek.
Felaket zamanları (savaş, doğal veya çevresel afet vb.) öncesi sırası ve sonrasında afetlere hazırlık, afetlere karşı farkındalık artırımı, afetlere hazırlık ve afet sonrası yapılması için araştırmalar yapmak, afet dayanımı konusunda yerleşim alanlarının ve topluluklarının kapasitelerinin geliştirilmesi, arama kurtarma, tıbbi ve insani yardım faaliyetleri yürütmek.
Madde 5: Dernek, Amacını Gerçekleştirebilmek için Yapacağı Çalışma ve Faaliyetler
a. Faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırma yapmak, araştırma yaptırmak, |
b. Gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak |
c. Çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap, broşür gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak, |
d. Atölye çalışmaları, kurs, seminer, konferans, panel, açık oturum, çalıştay ve sempozyum gibi ulusal ve uluslararası araştırma ve eğitim çalışmaları düzenlemek, sergi, yarışma açmak, |
e. Faaliyet alanlarında devlet kurumlarına akredite olmak, akredite olmak için gerekli tüm eğitimleri almak, |
f. Faaliyet alanlarında üyelerinin daha etkin olabilmeleri adına gerekli tüm eğitimleri almak, |
4-Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
5-Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak
6-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
7-Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
8- Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
9-Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.
10-Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
11-Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
Madde 14: Denetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri
Denetim Kurulu, üç (3) asıl ve üç (3) yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa, dernek üyeliği vecibelerini yerine getirmedikleri için üyeliği sonlandırılması nedeniyle veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Denetim kurulu; Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve bu amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu; gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.
Madde 15: Derneğin Gelir Kaynakları
Derneğin aidat ve gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
a)Üye Aidatı: 2023 Yılı Giriş aidatı 100,00TL, 2023 Yılı Yıllık aidatı 300,00 TL. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir.
b)Derneğin Gelir Kaynakları
1-Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.
2-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
3-Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
4-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.
5-Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
6-Diğer gelirler.
Madde 16: Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler
Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Karar defteri, Üye kayıt, Evrak Kayıt Defteri ve İşletme Hesabı Defteri tutulması zorunludur. Ancak, Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri tutulması isteğe bağlıdır. Yasa ile belirtilen tutarı geçmesi halinde dernek bilanço esasına göre defter tutar.
Tutulacak Defterler
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir: